Povestea lui Chicken Little: O lecție despre abilități esențiale

Apr 12 / Razvan Valceanu
Să vă spun o poveste.
Despre abilități.

V-ați întrebat vreodată de ce traseul educațional tradițional din anii '80 funcționa? În acele timpuri, o diploma de facultate garanta un loc de muncă stabil și bine plătit, o casă frumoasă și o viață împlinită. Știm bine ca azi moneda de schimb între angajatori și angajați nu mai este diploma, ci abilitățile, ce știi concret sa faci.

Există două tipuri principale de abilități:
1. Abilități tehnice sau profesionale (hard skills): sunt specific legate de cunoștințe tehnice, aptitudini și experiență într-un domeniu anume. Ele pot fi dobândite prin educație formală, instruire sau experiență de lucru. Exemple de abilități tehnice includ:
- Cunoștințe de utilizare a pachetului Microsoft Office (Word, Excel, Access, Outlook, PowerPoint).
- Vânzări.
- Cercetare de piață.
- Reparații haine.
2. Abilități flexibile sau personale (soft skills): Acestea sunt competențe legate de trăsături personale și sociale care influențează modul în care interacționăm cu ceilalți și gestionăm situațiile. Exemple de abilități flexibile includ:
- Abilități de comunicare.
- Inteligența emoțională.
- Managementul conflictelor.
- Managementul stresului.
- Gândire critică.

Abilitățile tehnice sunt adesea legate de domeniul de studiu și sunt esențiale pentru a rezolva probleme specifice domeniului și pentru a realiza sarcini concrete.

Abilități flexibile (soft skills) sunt adesea subestimate, dar sunt la fel de importante. Cred că sunt chiar mai valoroase, pentru că se aplica holistic si nu se rezumă la un singur domeniu profesional. Universitățile si companiile încă acordă o atenție deosebită abilităților tehnice, iar abilitățile legate de inteligența emoțională (EQ) și adaptabilitate sunt neglijate, desi progresul rapid în tehnologie schimbă constant mediul de lucru, aducând noi obiceiuri (WFH, WFA etc.), inovații accelerate, noi produse și servicii, precum și noi provocări.

Printre cele mai importante dintre aceste provocări se numără:
- Gestionarea eficientă a muncii la distanță. Angajații trebuie să se adapteze la un mediu de lucru diferit, să-și organizeze timpul și să mențină comunicarea eficientă cu colegii și managerii.
- Schimbarea rapidă a tehnologiei. Noi instrumente, software și procese sunt introduse constant. Angajații trebuie să rămână actualizați și să învețe rapid.
- Schimbarea paradigmei de leadership. Managerii trebuie să fie mai flexibili și să înțeleagă nevoile individuale ale angajaților.
- Stresul și Burnout-ul. Presiunea crescută si ritmul rapid al schimbărilor pot duce la stres și epuizare.

Povestea lui Chicken Little

Într-o zi însorită, Chicken Little se plimba prin pădure când, deodată, o ghindă cade dintr-un copac direct pe capul său. Speriat și confuz, Chicken Little sare la concluzia că cerul se prăbușește și că trebuie să îl avertizeze pe rege.

Fără să stea pe gânduri, ea începe să alerge prin pădure strigând: "Cerul se prăbușește! Cerul se prăbușește!" Pe drum, se întâlnește cu diferite animale – întâi cu Gâsca Penny, apoi cu Rățoiul Lucky și mai târziu cu Iepurică. Fiecare dintre aceste animale, auzind strigătul alarmant al lui Chicken Little, se alătură ei fără să pună la îndoială povestea, sau să verifice faptele.

Grupul se mărește pe măsură ce fiecare nou membru se alătură, în graba lor de a ajunge la rege pentru a-l informa despre presupusa catastrofă. În cele din urmă, îl întâlnesc pe Foxy Loxy, un vulpoi șiret, care, văzându-i pe toți atât de speriați și neliniștiți, decide să profite de situație. El îi convinge că cel mai scurt drum spre castel este prin vizuina sa.

Din păcate, povestea se încheie tragic pentru Chicken Little și prietenii săi, care nu mai reușesc să ajungă la rege, căzând pradă lui Foxy Loxy.
Lecții învățate din Povestea lui Chicken Little

Povestea lui Chicken Little ne învață să verificăm informațiile înainte de a reacționa și să nu alarmăm oamenii inutil (vezi acele distribuiri de fake news pe social media). Abilități precum gândirea critică, discernământul, empatia și gestionarea stresului sunt vitale nu doar în viața profesională, ci și în cea personală.
Povestea lui Chicken Little are mai multe variante, din care putem extrage învățăminte:

1. Nu crede tot ce auzi! Întotdeauna verifică informațiile din mai multe surse credibile. Cum ar fi fost dacă Chicken Little ar fi verificat mai întâi de unde a căzut ghinda?

2. Nu intra în panică! Gândește clar și analizează situația cu calm. O reacție exagerată poate duce la decizii pripite și haos.

3. Dezvoltă-ți abilitățile esențiale pentru secolul XXI: gândire critică, discernământ, empatie, adaptabilitate la stres. Acestea sunt de bază într-o lume în care informațiile sunt abundente și adesea contradictorii.

4. Comunică empatic și calm. O abordare calmă și empatică ar fi putut preveni răspândirea haosului în comunitatea animalelor.
Competențele secolului 21

Acestea reprezintă un set de abilități și aptitudini care sunt necesare pentru adaptare într-o lume în schimbare constantă. Aceste competențe includ abilitățile cognitive, cum ar fi rezolvarea problemelor, gândirea critică și creativitatea, abilitățile interpersonale, cum ar fi colaborarea și comunicarea, și abilitățile digitale, cum ar fi utilizarea tehnologiei și a rețelelor sociale.

Există mai multe framework-uri care definesc competențele secolului 21, inclusiv cele ale UNESCO (foto mai jos) și ale Uniunii Europene. Aceste framework-uri sunt renumite pentru calitatea lor și pentru abordarea lor cuprinzătoare a competențelor necesare în secolul 21.

Framework-ul Uniunii Europene include opt competențe cheie: comunicare în limba maternă, comunicare în limbi străine, competențe matematice și științifice, competențe digitale, competențe de auto-gestionare, competențe sociale și civice, spirit de inițiativă și spirit de entrepreneurial, și competențe culturale și artistice. 
Aceste framework-uri sunt utilizate și promovate global, pentru a avea succes în viața personală și profesională. Mai jos un exemplu vizual al framework-ului UNESCO.
Concluzie
Povestea lui Chicken Little ne reamintește ca aceste abilități nu sunt noi, sau la modă. Ce este însă nou si ce se va accentua si mai mult, este necesitatea pregătirii si învățării pe tot parcursul vieții, deoarece paradigma facultate - loc de muncă - pensionare, cu siguranță este antică in 2024.

La Școala de Dezvățare ne concentrăm pe certificarea competențelor esențiale, care transformă modul în care învățăm și lucrăm.
Dacă vrei sa afli detalii despre cursurile noastre viitoare, te poti înscrie aici și te vom anunța când lansăm online.
Surse articol:

foto 1, 2, 3 generate cu Dalle3
foto framework competente Unesco: https://www.researchgate.net/figure/Our-schematic-illustration-of-the-UNESCO-key-competencies-framework_fig2_344337971
https://epale.ec.europa.eu/ro/blog/competentele-secolului-21-competente-pentru-lumea-muncii-de-maine
Creat cu